Morfondírozások és egyebek

Morfondírozások és egyebek

Egy majdnem friss Facebook-spam

2020. december 17. - Spammer Ernő

2020. 11. 23., 16:10. A Facebook hírfolyamát nézem. Mindjárt egyik ismerősöm születésnapi köszöntéséről szóló hír után a második bejegyzés micsoda? Egy „hirdetés”, „Club Leo Fenicios”-tól. Mi a bajom vele? Az, hogy ez valójában spam, annak minden jellemzőjével.

Már szösszenetem elején tisztázhatjuk: A „Club Leo Fenicios” Facebook-identitás is a spammer egyik áldozata lehet. Ugyanis egész más témakörben mozog, mint amiről a kérdéses hirdetés szól.

Nézzük a hirdetést:

facebook-spam.png

Egyből feltűnhet, hogy valami nincs rendben: az „A stúdióban a hét legbotrányosabb híre vitatták meg” szöveg bizony nem magyarul van. Azt már kevesebben veszik észre, hogy mindkét három pont nem a szokásos „bővebben” Facebook akcióra, hanem a reklámozott oldalra, a HUWZORL.WEBFLOW.IO -ra mutat. Ha ebben a posztban bárhova kattintunk, erre az oldalra jutunk.

  A zöld alapon fehér pipa azt jelezné, hogy a vírusvédő szoftverem szerint a hivatkozott oldal „biztonságos”. Hát, nézőpont kérdése. Ami igaz, igaz, vírust nem találtam ott. Más ártalmat viszont igen.

  A HUWZORL.WEBFLOW.IO tartalma nagyon érdekes. Szép világoskék alapon sötétkék nagybetűkkel: EGÉSZSÉG. Utána nagy, piros betűkkel: „A stúdióban a hét legbotrányosabb híre vitatták meg: «A nyugdíjasok már elhasznált rongyok, értük már nem kár. Ha nem a magas vérnyomás, akkor valami más betegség úgyis elviszi őket. Nincs értelme pénzt költeni az öregekre!»”.Ezután következik egy hosszas álvita tűrhető magyarsággal. Megtudjuk belőle, hogy létezik egy hiperszuper magyar gyógyszer, ami a szív-érrendszerben minden betegséget gyógyít, s szerencsétlen franciák ezt a gyógyszert 800000 Ft-ért veszik. (Állítólag.) Mi viszont már potom 9900 Ft-os áron hozzájuthatunk, ha szerencsések vagyunk. (Hehehe.) Az oldal végén csicsás megrendelőlap: a nevünket és a telefonszámunkat kérik csak (Egyelőre…). Meg a megrendelésünket. Csak a weblap legvégén, az álvélemények után derül ki, hogy a „NormaLife” fantázianevű terméket rendelhettük meg így.

Első ránézésre az egész egy agresszív, de legális marketing-akciónak is tűnhetne. Mégis, mi a gond vele? Ezért az írásomért a NormaLife forgalmazója hírneve rongálása miatt be is perelhetne?

Ha kicsit is ügyes ügyvédje van, meg is tehetné. Nincs független, akkreditált laborom, amely bizonyíthatná, hogy a reklámozott termékkel komoly gondok lehetnek. Csak az ösztönöm és hasonló ajánlatokból szerzett tapasztalatom súgja, hogy az akció átverés. Mire alapozom véleményemet?

Most hosszas és unalmas fejtegetésbe kezdhetnék. Hivatkozhatnék az erkölcsileg és nyelvtanilag helytelen megszólításra. Hivatkozhatnék az irreális árakra. Hivatkozhatnék a „honlap” kidolgozatlanságára és háttértelenségére. Hivatkozhatnék az egérút (elállási lehetőség) nélküli vezetésre a megrendelés felé. Nem teszem, mert nem érdemes. Következzék inkább egy álegzakt számítás:

A szövegben megcsillantott virtuális nyereség azonnali megrendelés esetén 800000-9900=790100 Ft. Így annak valószínűsége, hogy az elemzett üzenet nem spam: 9900/790100, azaz kb. 0,0125, ami ugye 1,25%.
Kicsi, kevés, sovány!

A bejegyzés trackback címe:

https://spammer.blog.hu/api/trackback/id/tr9116347250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása